Over Water Puppets en de Party boot

We liggen lekker te slapen in de trein, wanneer we om 0.00u aankomen bij de Chinese grens. Hier worden we uit de trein gehaald en moeten onze tassen voor de laatste keer door een scanner. Chinezen zijn gek op scanners. Hierna mogen we de trein weer in, om er een half uur later weer uit te gaan. De Vietnamese douane. Het is 01.30u als we weer vertrekken, de tijd gaat weliswaar 1 uur terug in Vietnam, maar dan is het nog steeds 00.30u voor we kunnen slapen.

‘s Ochtends om 04.00u komen we aan op een klein treinstationnetje in Hanoi, met de slaap nog in onze ogen. We zijn er, Vietnam! Het is nog donker en ziet er verlaten uit. Zo rond 5.00u begint het licht te worden en komt er wat meer leven op straat. Nadat we een niet te duur hotel hebben gevonden, nemen we een ochtenddutje omdat we zo slecht geslapen hebben. Hierna gaan we de straat op en begeven ons in het echte Zuid-Oost Azië. Heel anders dan China. Veel meer verkoopstalletjes, motorbikes en verkopertjes die aan je hoofd zeuren. Het heeft absoluut charme. We lopen meteen de stadsroute zoals deze in de gids staat en zien een leuk hostel (Hanoi Backpackers Hostel, aanrader!) wat sinds een paar weken de deuren heeft geopend. We beslissen dat we hier morgen gaan overnachten.

De volgende dag gaan we snel naar ons nieuwe hostel. Hier bieden ze ook veel tours aan en we boeken er meteen een aantal. De rest van de dag gebruiken we voor de toeristische sites van Hanoi. We beginnen met het aanhouden van een ‘cyclo’, een fietstaxi met een grote bak voorop, waar je net met z’n tweeën in kunt. De eerste stop is een restaurant voor kansarme jongeren die hier een opleidingstraject aangeboden krijgen. Het is duurder dan gemiddeld, maar wij zijn blij dat we kunnen bijdragen aan dit project. Hierna bezoeken we de Tempel of Literature, een bijzonder complex dat eeuwenlang fungeerde als mix tussen universiteit en biliotheek van vietnamese literatuur. De cyclo heeft op ons gewacht en brengt ons naar St. Joseph Cathedral, de oude katolieke kerk van Hanoi. Het ziet er prachtig uit maar het blijft vreemd om te zien dat Aziaten bidden tot Jezus. We zijn zo gewend aan Aziaten als boedisten in tempels, maar ieder zijn ding natuurlijk. Net als we weg willen rijden komt er een taxi met haast voorbij gescheurd met een een busje vol agenten er achteraan. Ze rijden de taxi klem. Hij kan geen kant op en hij rijd met een behoorlijke klap acheruit tegen een hek. Ineens komen er van alle kanten agenten aanzetten. We hebben geen idee wat hij gedaan heeft maar het ziet er wel serieus uit. Onze cyclodriver is niet zo op zijn gemak door al die politie dus we gaan snel door. Terug naar het oude centrum voor een bia hoi, een vers pilsje, voor ₫4.000 (dong) per glas = € 0,15. Ons dagbudget is hier trouwens zo’n ₫1.000.000 per dag, wel even wennen hoor, die bedragen!

De volgende dag hebben we de tour naar de Perfume Pagoda tegoed. Het ligt op ongeveer 2 uur rijden van Hanoi. We stoppen ergens langs een riviertje en zullen verder moeten met de boot omdat er geen wegen naar het gebied toe liggen. We zitten met 6-en in een kleine stalen bootje en je mag niet schommelen anders liggen we om! Onderweg zien we weer mooie Karstenpieken zoals in Yanshuo en genieten van het uitzicht en de natuur. Na een dik uur varen komen we aan bij een mooi tempelcomplex, onderaan een berg. Dit is het startpunt van de kabelbaan of een wandelroute. Sportieve wij zijn de enige die naar boven lopen. Na een wandeling van ongeveer 1.5 uur, komen we bij de top, een erg mooie grot waar de Vietnamezen een boedistische tempel in hebben gemaakt. Na wat rondkijken en foto’s maken gaan we alweer terug naar Hanoi.

 Zondag gebruiken we als rustdag. We doen dan ook niet veel, behalve de water puppet show. Hanoi heeft een wereldbekende Water-Puppet show. Deze is druk bezocht en we hebben 2 dagen geleden al gereserveerd. De puppeteers moeten 4 jaar lang trainen voordat ze een goede show kunnen geven. Water puppets zijn houten poppen die aan lange stokken zitten zodat ze dansen over het water, terwijl de puppeteers achter schermen zitten. Het ziet er schitterend uit.

De volgende tour die we geboekt hebben is Halong Bay. We zitten op een boot met een iets kleinere boot eraan vast, deze boot fungeerd als hotel met aparte slaapkamers. De begeleider begint alvast met het uitleggen van de drankspelletjes en de ‘huisregels’ van de tour. Als je met je rechterhand drinkt moet je alles achterover slaan, ongeacht wat het is. Beetje flauw en ons wordt duidelijk dat we op een echte partyboot zitten, Llorret de Mar stijl. Ach we doen lekker mee ook al zijn we geen 18 meer. Aangekomen in Halong Bay ligt de boot stil tussen de vloot an andere boten. Het zijn stuk voor stuk mooie ‘junks’ in een prachtige omgeving, waardoor het niet eens vreselijk is om tussen de andere toeristen in te liggen. Hier krijgen we de kans om te kayaken met een 2 persoons bootje en zwemmen. Het kayakken is geweldig, omringt door de hoge pieken van het karstgebergte. ‘S avonds barst de party los en wij drinken ook een paar cocktails mee, maar gaan als eerste te bed, om 7.00u moeten we alweer opstaan voor de terugreis naar Hanoi, die de hele dag zal duren.

De laatste dag staat in het teken van het Museum van Ethnology. Dit is een museum over de verschillende minderheden van Vietnam en de rest van Azië. Het is een interessant museum met buiten veel voorbeelden van houten hutten van verschillende stammen.

‘s Avonds maken we voor het eerst gebruik van ons open-bus-ticket, een ticket met verschillende stopplaatsen door Vietnam, handig! Onze eerste stop is Hue.Over Water Puppets en de Party boot
Door: Erik | Geschreven op 2-12-2010
6 Reacties op “Over Water Puppets en de Party boot

 1. Nel zegt:

  Prachtig Vietnam en goed dat jullie aan het project kansarme jongeren hebben meegewerkt. Lets Party, maar jullie voelen je toch nog wel 18 ??
  En weer van die mooie fotos. Kunnen wij een beetje meegenieten !
  Tot de volgende keer Doei Doei

 2. Thea Verbunt zegt:

  Hoi Erik
  Gefeliciteerd met je verjaardag Leuk je verjaardag zo verweg te vieren.
  Nog veel plezier en tot ‘t volgende bericht.
  Thea

 3. Sheila en Dennis zegt:

  Hoi Perik,

  Sinterklaas hebben we net weggebonjourd en dan lees ik weer over die prachtige reis van jullie in het karakteristieke Vietnam. De bekende watermuppets van Hanoi. Borstcrawl Grover is mijn favoriet trouwens.

  Al die excursies is natuurlijk heerlijk in Hanoi.

  Uiteraard echt iets voor jullie om de partyboot te nemen of ‘op terecht te komen’. Ha ha, hartsikke goed. Geniet er nog van. Het volgende jaar sluipt dichterbij en hier gaat de kerstboom deze week de lucht in.

  Erik, van harte.

  Dennis

 4. Peter zegt:

  Hi Puck en Erik,

  Lekker actief het prachtige Vietnam door. Dat is een goed recept om echt te genieten van jullie trip. Jullie zien en maken meer mee dan je op een volledig georganiseerde trip meemaakt. Vooral het kennis maken met de plaatselijke bevolking en horen over hun dagelijkse leven en gewoonten, zijn de smaakmakers van jullie trip, meen ik.
  Inmiddels zullen jullie Hue en An Hoi ook al gezien hebben, maar ik ben benieuwd naar je ervaringen daar.
  Erik vast gefeliciteerd.
  Peter

 5. Michelle zegt:

  Hey Schatties!
  Leuk om weer een verhaal te lezen!! Heerlijk he zo’n open busticket in Vietnam!
  Heel veel plezier nog! Geniet ervan!!
  Enne Erik, gefeliciteerd met je verjaardag!!
  Dikke x Mitsu

 6. Thea Verbunt zegt:

  Hoi Puck en Erik
  Mooi om tezien het verschil per land Wij blijven jullie volgen en zijn iedere keer weer nieuws’gierig wat jullie weer mee gaan maken
  Thea

Reageer:

 • Home |
 • Contactformulier |


 • THUIS!
  Begin april 2011 stonden wij weer op Nederlandse bodem.
  Discovering Asia zat er alweer op.
  Een volgende reis, dwars door de USA staat alweer op de planning. Onze reisverhalen zijn echter nog niet compleet, er zullen nog verhalen volgen over Java, Bali, onze meditatiecursus in Wat Kow Tahm en natuurlijk over hoe wij vast kwamen te zitten op Koh Phangan.
  Hou de site in de gaten voor de laatste updates en nieuwe verslagen over volgende reizen!